sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Ihana viikko takana

Meidän äiti oli viikon täällä Maltalla meidän ilonamme, lähti kotiin tänään. Kaikenlaista puuhattiin ja päästiinpä kahdestaan miehen kanssa pitkästä aikaa treffeillekin, kun äiti toimitti lastenhoitajan virkaa perjantai-illan :).

Onneksi sattui kertakaikisen upeat ilmat koko viikoksi. Oli jopa osittain t-paitakelejäkin, ai ai ai. Yksi päivä vietettiin Mdinassa, Maltan entisessä keskiaikaisessa pääkaupungissa. Mdinaan tulivat ensimmäiset asukkaan jo 700 EKR. Mieletön historia siis. Mdina sijaitsee kukkulalla ja sitä ympäröi kauttaaltaan korkeat muurit. Paikka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen, mikäli Maltalle tulee matkustettua. Hienosti säilynyt, siisti ja rauhallinen paikka.


Portista sisään ja ihastelemaan :). Kujat ovat kapeita, joten suurin osa niistä on tarkoitettu vain jalankulkijoille ja hevosvankkureille. Kaupungissa asuu n. 300 asukasta, ajatella mikä paikka asua, oh hoh!




Mdinasta löytyy muutama kiva ravintola ja käsityöläiskauppoja. Valitettavasti emme päässeet kakkupaloja karkuun edes täällä keskiajalla :D. Valkosuklaajuustokakkua, oijoiii.. Ja kahvilasta oli näkymä merelle asti, kukkulan päällä kun kerran olimme. Alempana kuva maisemasta muurin yli.



Mdinassa sijaitsee St. Peterin nunnaluostari, joka on toiminut jo vuodesta 1418 alkaen. Jotenkin huimaavaa nämä vuosiluvut täällä, sata vuotta sinne, tuhat tänne..



Tämä oli nyt toinen kerta, kun olen Mdinassa käynyt ja kyllä se edelleen jaksoi ihastuttaa. Pystyin hyvin kuvitella keskiajan ihmiset hevosvankkureissaan kaupungin kapeilla kaduilla. Täällä he ovat kävelleet, eläneet ja unelmoineet. Historia ihan tuoksui ilmassa. Kaupungissa voi muuten edelleen kulkea hevosvankkureilla, jos haluaa :).


Perjantaina tosiaan pääsimme viettämään miehen kanssa treffi-iltaa pitkästä aikaa, kun äiti oli tytön kanssa täällä meillä. En ole halunnut/uskaltanut palkata ketään lapsenlikaksi täällä Maltalla, vaikka miltei kaikki täällä niin tekevätkin. En vaan jotenkin pysty, kun tyttö on vasta 1,5 vuotias ja tuntuu, että haluan tuntea hoitajan todella hyvin. Ehkä tilanne olisi eri, jos tyttö olisi jo paljon vanhempi. Ja tietysti yksi ongelma on kielimuuri, eihän tuo lapsonen englantia ymmärrä. Joten kahdestaan ei ole aikoihin päästy miehen kanssa minnekään. Tahoillamme toki ystävinemme, mutta kyllä oli ihanaa olla nyt kaksin.

Käytiin vihdoin viimein katsomassa Mission impossible. Kyllä se meidän Samuli Edelmann hyvän roolityön teki. Räiskettä ja vaarallisia tilanteita riitti, aika hienoja efektejä, pitää myöntää. Ja Tomppa oli kyllä ikäisekseen ihan jäntevässä kunnossa :D. Olin nuorena hillitön Tom Cruise fani, seinät oli tapetoitu herran kuvilla.. Vielä ekassa omassa asunnossakin oli yksi Tompan pikkuinen kuva makkarissa kaapin kylkeen teipattuna. Nyt naurattaa toki :D. Ihan hyvä näyttelija, ei siinä mitään.

Leffasta mentiin sitten vielä syömään pitkän kaavan mukaan upeaan Zestiin. Siellä on kuulemma julkkiksetkin käyneet Maltalla viraillessaan.. Itämaistyyppinen ravintola, harmi että siellä oli niin pimeää, etteivät kuvat onnistuneet alkuunkaan. Tässä yksi kuva herkullisesta sushilautasesta, joka notkui nenämme edessä.. Istuttiin sushibaarissa, joten näitä oli siinä hyllyllä menossa asiakkaille. Oli hauska seurata sushikokin touhua, upeaa sorminäppäryyttä ja siinä se vaan loihti jos jonkinmoisia palleroita, kuin pikakelauksella.


Koska kevät on nyt virallisesti alkanut helmikuun vaihduttua maaliskuuhun, ja täällä näköjään myös huimaa vauhtia lämpenevien ilmojen myötä, ovat purjelaivat taas löytäneet tiensä merelle. Veneitä ei näkynyt miltei kuukauteen, kunnes eilen bongasin niitä taas horisontissa.


Me jatkamme täällä auringon alla elelyä. Ajatelkaa, ei ole edes kahta kuukautta Vappuun!! Joten vaikka Suomessakin on vielä lumista, alkaa kevät kolkutella sielläkin jo hyvää vauhtia.

Suunnitelmissa on Italian reissu Pääsiäisenä, sitten koti-Suomeen. Mutta ennen noita etappeja, vielä monta postausta täältä Maltalta :).

Ciao!!

Laura


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen vasta jonkin aikaa mielenkiinnolla seurannut blogiasi ja jos saan kysyä, niin onko miehesi suomalainen vai maltalainen? Miksi asutte osittain Maltalla?

Muistan miten itse reilu 10 vuotta sitten olin Maltalla 4 viikkoa kestävällä kielikurssilla. Aivan ihana saari!

Laura kirjoitti...

Hei ja kiitos kommentistasi!

Suomalaisia ollaan ja töiden vuoksi täällä asutaan tällä hetkellä. Ollaan viihdytty mainiosti :).

Anna ja ohuet kirjoitti...

Oi ihana Mdina!!! Pääsisipä joskus tuonne kapeille kaduille tuoksuttelemaan historiaa..